KESKİN -1 UÇAĞI’NIN BİLİNMEYEN GERÇEĞİ
Türk Hava Kurumu Cumhuriyetin ilanından 16 Ay sonra 16 Şubat 1925 tarihinde ulu önder Mustafa Kemal’in emri ile ‘Türk Tayyare Cemiyeti’ adı altında kuruldu. 23 Nisan 1926’da Türk Havacılığının gereksinimi olan teknik personelin eğitimi amacı ile Tayyare Makinist Mektebi hizmete açıldı. Aynı yıl Alman Junkers Tayyare Fabrikası
işbirliği ile Kayseri’de TOMTAŞ uçak fabrikası kuruldu. Alman Junkers lisansı ile A-19 ve A-20 uçakları üretildi. Mustafa Kemal Atatürk Hava kuvvetlerine her fırsatta verdiği önemi “İstikbal göklerdedir.” sözü ile vurgulamıştır.
UÇAK KAMPANYASI
Cumhuriyetin ilk yıllarında yeni devletin iktisadi durumu çok zayıf, millet fakir idi. Ama buna rağmen yeni Türkiye
Cumhuriyeti’ni her yönden güçlendirmek için herkes gücü nispetinde maddi manevi destekte bulunmalıydı. Bu sebeple “Ordu-Millet El Ele Kampanyası” düzenlendi. Bunun için yardıma hazır her Keskinli katılmıştır denilebilir. Devlete desteğin en güzel örneği, 1926 yıllında zengin fakir herkesin bu yardımlara katılmasında açıkça görülmüştür. Öyle ki fakir, kimsesiz dul bir kadının elindeki iki keçiden birisini yardım olarak verdiği ifade edilir. Paralarla bir uçak satın alınmış üzerinde “Keskin-1” yazılarak Türk Tayyare Cemiyetine hediye edilmişti. Paraların toplanmasında Keskinli tüccarların katkısı büyük olmuştur.
Kurtuluş Savaşının yaralarını sarmaya devam eden Türk Milleti yoksulluğuna aldırmadan devletinin bu
kampanyasına 10 yıl içinde 351 uçak alarak destek olmuştur. “Ordu Millet El Ele” kampanyası bir başarının ortak ürünüdür. Genç cumhuriyetin bir sivil toplum kuruluşu olan THK’nin millet nezdinde büyük ölçüde kabul görmesinin tarihi belgesidir.